Czy ma ktoś zbiornik z Tylomelaniami ???
Re: Czy ma ktoś zbiornik z Tylomelaniami ???
Minęły 2 doby od restartu baniaczka, jest prawie kilogramowy wapień, na 30 l zbiornik a ph wody wynosi 7,5.
Zastanawiam się czy nie kupić z zooleku AQUALKAL, ktoś używał jest to bezpieczna forma podniesienia ph ?
Zastanawiam się czy nie kupić z zooleku AQUALKAL, ktoś używał jest to bezpieczna forma podniesienia ph ?
OTTO, wapień podniesie nam parametry wody, ale jest to proces na powolny. Pamiętaj że skałka oddaje swoje właściwości wodzie tylko tam gdzie ma dostęp. Mówiąc wprost wpływ jednego 10-kilogramowego kamienia będzie mniejszy niż 10 kamieni 1 kilogramowych. Uzbrój się w cierpliwość.
Podniósł, nieznacznie ale jednak, bo z 7,2 do 7,6.
W nocy ślimaki zjadły połowę dużego liścia pokrzywy, więc chyba będą żyć

Czytałem że można im dawać każdą zieleninę którą my jemy, brokuły,kalarepa , dynia, kalafior,ogórek, paprykę- tu się zdziwiłem
Tylko nie mogę nigdzie doczytać czy to ma być surowe , gotowane , czy tylko sparzone ?
Kiedyś miałam takie ryby, które lubiły wysokie pH i nadawałyby się od biedy do niewielkiego zbiornika z tylomelaniami. To Sawbwa resplendens.
Może endlerki dałyby sobie też radę bo mają sporą tolerancję jeśli chodzi o ph w zbiorniku.
Może endlerki dałyby sobie też radę bo mają sporą tolerancję jeśli chodzi o ph w zbiorniku.
Pozdrawiam,
Emi
Emi
A jak z agresją a raczej ciekawością tych ryb w stosunku do czułek ślimaków ?
Bo Gubiki po 5 min musiałem wyciągnąć , bo tak je atakowały.
Bo Gubiki po 5 min musiałem wyciągnąć , bo tak je atakowały.
Raczej spokojne rybki aczkolwiek nie miałam przy nich ślimaków więc nie wiem czy nie będą się interesowały nadmiernie czułkami.
Pozdrawiam,
Emi
Emi
Mi się wydaje że przy zbiorniku tej wielkości i braku roślinności to zagrożeniem dla ślimaków będzie każda ryba, nawe glonijad, no może neony, one mogą być nie zainteresowane i są tanie, wiele nie ryzykuję