Czy ma ktoś zbiornik z Tylomelaniami ???

czyli ogólnie o akwarystyce

Moderatorzy: piotrK, sagitta

Awatar użytkownika
OTTO
Posty: 701
Rejestracja: 2 sty 2012, o 22:19
Imię: Tomek
Lokalizacja: Katowice

Czy ma ktoś zbiornik z Tylomelaniami ???

Post autor: OTTO » 21 paź 2018, o 19:50

Chciałbym posiadać zbiornik z tymi pięknymi ślimakami, jednak nie wiem czy są one trudne w utrzymaniu, ktoś może posiada te urokliwe ślimaki i podpowie jak przygotować podłoże i wodę dla nich , czym żywić itp. ???

Awatar użytkownika
Emi
Administrator
Posty: 6813
Rejestracja: 31 sty 2007, o 20:32
Imię: Emi
Lokalizacja: Gliwice

Re: Czy ma ktoś zbiornik z Tylomelaniami ???

Post autor: Emi » 23 paź 2018, o 19:18

Kiedyś miałam i jadły to co ryby. Woda lepsza twardsza ze względu na ubytki w muszli w przypadku miękkiej wody.
Pozdrawiam,
Emi

Awatar użytkownika
OTTO
Posty: 701
Rejestracja: 2 sty 2012, o 22:19
Imię: Tomek
Lokalizacja: Katowice

Re: Czy ma ktoś zbiornik z Tylomelaniami ???

Post autor: OTTO » 23 paź 2018, o 19:30

A jak wygląda sytuacja z podniesieniem Ph ?
Co lepsze ?
1. Soda oczyszczona- czy istnieje jakiś wzór ile gram na litry wody ?
2. Gres koralowy do filtra.
3. Wapień filipiński jako dekoracja - ta opcja najbardziej mi odpowiada bo podobają mi się takie skałki najbardziej.

No i podłoże, jestem maniakiem bazaltu i mam najdrobniejszy jaki jest na rynku, ale czy to nie będzie im przeszkadzać, czy lepszy piasek kwarcowy ?

Awatar użytkownika
Emi
Administrator
Posty: 6813
Rejestracja: 31 sty 2007, o 20:32
Imię: Emi
Lokalizacja: Gliwice

Re: Czy ma ktoś zbiornik z Tylomelaniami ???

Post autor: Emi » 25 paź 2018, o 09:05

Aaaa bo ty masz tą miękką wodę. Zamiast sody można stosować środki do malawi i tanganiki podnoszące twardość i ph. Grys koralowy to wg mnie dobra opcja. Czy biały wapień będzie dobrze wyglądał z czarnym podłożem? To już chyba musisz sam zdecydować bo wg mnie ślimakom nie przeszkadza bazalt.
Pozdrawiam,
Emi

Awatar użytkownika
OTTO
Posty: 701
Rejestracja: 2 sty 2012, o 22:19
Imię: Tomek
Lokalizacja: Katowice

Re: Czy ma ktoś zbiornik z Tylomelaniami ???

Post autor: OTTO » 25 paź 2018, o 11:44

Już zakupiłem piasek kwarcowy, będzie jakaś zmiana po 10 latach czarnych podłoży.
Ciężko dostać wapień fulipiński, ja chcę kupić od ręki są same wysyłki z daleka.
Nie wiesz Emi czy skałka wyłowiona w Adriatyku - Chorwacja, taka biała z dziurkami będzie spełniała to samo zadanie co wapień, czyli podnosić ph ?
Te šrodki ci Ty piszesz to pewnie przy każdej podmianie trzeba będzie wlewać i robić testy, metoda prób i błędów, chciałbym uniknąć takiej zabawy.
Mam rację czy się mylę, zaproponujesz któryś środek ?

sibelius
Posty: 157
Rejestracja: 10 gru 2012, o 18:16
Imię: Paweł
Lokalizacja: Wieś pod Łazami

Re: Czy ma ktoś zbiornik z Tylomelaniami ???

Post autor: sibelius » 25 paź 2018, o 11:53

Wapień filipiński znajdziesz w centrach ogrodniczych, które mają składy kamienia - po obich i innych pobiegaj, wyjdzie duuuużo taniej niż w necie.
Polej skałę octem, jak się zacznie pienić, znaczy się nadaje. Szukając kamieni niezatwardzających wodę tak właśnie robiłem, chodząc i lejąc (ocet z butelki!) od kosza do kosza, oczywiście za zgodą obsługi.
Twardą wodę masz chyba w Gliwicach, o ile nic się nie zmieniło, albo w Zagłębiu i dalej na północ - uśmiechnij się do rodziny lub znajomych. Mnie przy braku czystej deszczówki ratuje miękką kranówką siostra z Chorzowa.

Awatar użytkownika
OTTO
Posty: 701
Rejestracja: 2 sty 2012, o 22:19
Imię: Tomek
Lokalizacja: Katowice

Re: Czy ma ktoś zbiornik z Tylomelaniami ???

Post autor: OTTO » 25 paź 2018, o 12:22

Więc jak poleję octem kamień z Chorwacji i będzie się pienił to nię nadaje tak ? A o czym świadczy to pienienie się ?
Co do podnoszenia twardości to ja właśnie muszę ją podnieść dla Tylomelani, wraz z ph, które u mnie w kranie wynosi 7,2

P.S.
Na stronie Malawi wyczytałem że wapień chorwacki nadaje się tak samo jak filipiński.

sibelius
Posty: 157
Rejestracja: 10 gru 2012, o 18:16
Imię: Paweł
Lokalizacja: Wieś pod Łazami

Re: Czy ma ktoś zbiornik z Tylomelaniami ???

Post autor: sibelius » 25 paź 2018, o 16:29

sibelius pisze:
25 paź 2018, o 11:53
Polej skałę octem, jak się zacznie pienić, znaczy się nadaje.
Czytanie ze zrozumieniem nie boli. Podałem swój przykład, że jak ja szukałem takich, które NIE ZATWARDZAJĄ, to interesowały mnie TE, które się NIE PIENIŁY.

A pieni się, bo następuje reakcja chemiczna kwasu z zasadą, w wyniku której powstaje sól tego kwasu i woda. Szkoła podstawowa się kłania.

Awatar użytkownika
Emi
Administrator
Posty: 6813
Rejestracja: 31 sty 2007, o 20:32
Imię: Emi
Lokalizacja: Gliwice

Re: Czy ma ktoś zbiornik z Tylomelaniami ???

Post autor: Emi » 26 paź 2018, o 11:11

Paweł, w czasach gimnazjów w podstawówce nie było chemii :P
Tomek, wapień to wapień, czy chorwacji czy z jury - nadaje się.
Pozdrawiam,
Emi

Awatar użytkownika
OTTO
Posty: 701
Rejestracja: 2 sty 2012, o 22:19
Imię: Tomek
Lokalizacja: Katowice

Re: Czy ma ktoś zbiornik z Tylomelaniami ???

Post autor: OTTO » 26 paź 2018, o 12:10

Tak sobie myślę, skoro będę miał ph w oklicach 8 i więcej to może jakieś rybki bardziej egzotyczne będę mógł tam dać, bo gupiki mogą mieć ciężko ?

Ale się dziś zdziwiłem, kupiłem nowy test ph z zooleka i pokazał to samo co 5 letni, czyli nie do końca stary test musi przekłamywać.

Dopadłem też wapień, ale w zoologicznym w Obi i tp. nie mają, więcej bym na paliwo wydał w poszukiwaniach niż taniej kupił.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość